Epava unei nave japoneze ce a căzut în luptă în Al Doilea Război Mondial, „sub lupa” experților. Metoda inedită cu care a fost studiată

de: Iulia Kelt
20 09. 2023

Exploratorii de la bordul E/V Nautilus au finalizat cu succes prima scufundare vizuală în apă, cu scopul de a observa nava Akagi a Marinei Imperiale Japoneze, scufundată în Al Doilea Război Mondial.

O echipă condusă de japonezi și americani a efectuat primul studiu vizual al epavei care s-a scufundat în ocean, în apropierea Hawaii, în urmă cu 81 de ani.

Akagi a fost nava amiral a flotei japoneze, în cel de-Al Doilea Război Mondial

La acea vreme, în cel de-Al Doilea Război Mondial, Akagi, era considerat nava amiral a flotei navale japoneze.

Formată din arheologi din Japonia și din SUA, echipa de cercetare a efectuat o scufundarea istorică, neinvazivă, în septembrie 2023, pentru a documenta epava din punct de vedere istoric, a examina starea acesteia și a aduce un omagiu vieților pierdute.

„Supraviețuirea acestei structuri, chiar și în starea ei deteriorată, este ceva la care nu ne așteptam. Este destul de uimitor de văzut și, deși s-a deteriorat, există elemente identificabile care ne conectează în mod clar înapoi la acel moment și acel punct al bătăliei, în care s-a produs tragedia”, a declarat unul dintre oamenii de știință.

Akagi a fost unul dintre cele patru transportatoare japoneze care s-au scufundat în timpul luptei de patru zile care avea să devină cunoscută și sub numele de Bătălia de la Midway, care și-a marcat începutul în data de 4 iunie 1942, după ce forțele de informații americane au interceptat comunicații japoneze care indicau că marina imperială intenționează să stabilească un perimetru defensiv al insulelor.

Fiind un recif situat la o treime din distanța dintre Honolulu, Hawaii și Tokyo, Japonia, Midway a fost considerat atât de forțele japoneze, cât și de cele americane drept o locație militară strategică.

În bătălia de la Midway au murit mai bine de 3.400 de marinari și aviatori.

„Au fost patru zile grele în urmă cu 81 de ani, cu multă durere. Din studiul acestor site-uri, se pot trage multe concluzii clare”, au declarat, de asemenea, oamenii de știință.